کارگروه حفظ محیط کوهستان فدراسیون؛ اجرای طرحهای بدون مطالعه در صیانت از «دماوند» را مردود دانست!
1397/07/05
|
حفظ محیط کوهستان
متن خبر :
قله ی جذاب و منحصر به فرد دماوند با ارتفاع حدود ۵۶١٠ متر به عنوان یکی از بلندترین آتشفشان های گیتی و به عنوان اولین اثر طبیعی ملی کشور از دیرباز مورد انواع بهره برداری ها قرار گرفته است و می توان تخریب ها و تهدیدات زیر را به ترتیب اولویت و درجات تخریب برای این کوه برشمرد:
-معدن کاوی و وجود جاده های غیر ضروری در دماوند.
معادنی که در کوهپایه ها هر روزه میزان زیادی از خاک با ارزش این کوه را مورد فرسایش قرار داده و به حراج می برند و جاده هایی که بعضاً بدون ضابطه ایجاد شده و برخی از آنها تحت مدیریت بومی، هزاران خودرو را به ارتفاعات این کوه سرازیر می کند.
-چرای بی رویه دام و وجود باربران محلی بدون کنترل و مدیریت.
هرساله ده ها هزار راس دام بیشتر از ظرفیت منطقه و در خارج از فصل چرا باعث تخریب گسترده پوشش گیاهی این کوه عموماً در ارتفاع زیر ۴٠٠٠ متری می گردند.
این تخریبات همچنین توسط صدها راس قاطر متعلق به افراد بومی مستقر در ارتفاع ٣٠٠٠ متری جبهه جنوبی اتفاق می افتد.
-وجود گردشگران بویژه در جبهه جنوبی کوه، که درصورت عدم کنترل، عموماً باعث ریخت و پاش پسماند در منطقه در ارتفاع پایین تر از ۴٢٠٠ متر می گردد.
در این بین یکی از اهدافی که فدراسیون کوه نوردی جمهوری اسلامی ایران به عنوان متولی رسمی و قانونی کوه نوردی در کشور و با توجه به اهداف فدراسیون جهانی کوه نوردی UIAA و پیرو عضویت رسمی در کمیسیون جهانی حفظ محیط کوهستان MPC دنبال می کند، حفظ محیط کوهستان ها است.
فدراسیون کوه نوردی همانند بسیاری از سازمان های مشابه خود در سراسر جهان مسئولیت ساماندهی به صعودهای کوه نوردی و حفاظت از این محیط ها را به عهده دارد. کمیته حفظ محیط کوهستان این فدراسیون در سال های اخیر با دیدگاه حفاظت از محیط ارزشمند کوهستان ها اقدام به آموزش بیش از ۵٠٠٠ نفر کوه نورد در سراسر کشور در قالب دوره آموزشی حفظ محیط کوهستان با استفاده از متخصصین و کارشناسان این رشته نموده است. این آموزشها و همچنین فعالیت ستادهای حفظ محیط کوهستان در منطقه دماوند با شعار "هر کوه نورد، یک محیط بان " اثر قابل توجهی در اشاعه ی فرهنگ حفظ محیط زیست داشته است.
ما معتقدیم که به جای محدود کردن کوه نوردان میتوان به آنها آموزش داد که خود حافظ کوههایی باشند که صعود میکنند !
از طرف دیگر توسعه و گردشگری پایدار یعنی توسعه و گردشگری به همراه حفظ طبیعت، میتواند در کشور قابل اجرا باشد.
مفهوم پذیرفته شدهای که به شکل بسیار گسترده تر در دیگر نقاط دنیا از کوه فوجی با ٢۴۵ هزار گردشگر تنها در سال ٢٠١۶، تا شهر شامونی و قله مونبلان با تعداد ۵میلیون نفر گردشگر در سال تا بسیاری دیگر از کوهستان های دنیا رخ داده است.
ما معتقدیم که به جای ایجاد ممنوعیت و بستن دروازه کوه ها به سوی علاقه مندان و گردشگران، می توان با آموزش و مدیریت صحیح به مفهوم توسعه پایدار نزدیک شد.
در سال های گذشته اما کوه دماوند با دخالت غیرمتولیان مانند شهرداری و شورای شهر رینه روبرو بوده و اجرای طرح های عجولانه و غیرکارشناسی مانند راهبند جبهه جنوبی و اخذ عوارض غیرقانونی از کوه نوردان موجبات نارضایتی خیل عظیم کوه نوردان را فراهم آورده است.
این روزها نیز به دلیل انتشار تصویر و اخباری مبنی بر جلوگیری از ورود کوه نوردان از ارتفاع ۴۵٠٠ متری قله دماوند که متاسفانه بدون تایید سازمان محیط زیست و بدون هماهنگی با فدراسیون کوه نوردی رخ داده است، کارگروه حفظ محیط کوهستان این فدراسیون عدم حمایت خود را از این حرکت و تصمیم ،شتابزده اعلام کرده و تاکید می کند برخورد سلیقه ای و بومی با کوه ملی دماوند، نه تنها کمکی به بهبود شرایط زیست محیطی این کوه نخواهد کرد بلکه راه حفاظت از این کوه را ناهموارتر خواهد ساخت.
گفتنی است طرح ها و تصمیمات این چنینی تنها پس از بررسی توسط کارشناسان امر، ظرفیت سنجی مناطق و مشورت با سازمان های متولی، قابلیت و ضمانت اجرایی خواهد داشت.
لذا مراتب اعتراض این فدراسیون به شکل رسمی به حضور ریاست سازمان محیط زیست و ریاست سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری به عنوان متولیان رسمی حفظ طبیعت و گردشگری در کشورخواهد رسید.
شایسته است این دو سازمان با نظارت بر ادارات تابعه، مانع از اجرای طرح های بدون مطالعه و تشویش اذهان کوه نوردان و گردشگران داخلی و خارجی گردند.
اگرچه با توجه به ابعاد ملی و بین المللی دماوند بدیهی است اجرای خبر منتشر شده خارج از توان و حوزه اختیارات اداره محیط زیست شهر آمل است ولی بدینوسیله اعلام می دارد مسئولیت عوارض جانبی این اقدام یعنی هجوم کوه نوردان به دیگر جبهههای دماوند و پیرو آن بالا رفتن حوادث کوهنوردی در مسیرهای فنی، مستقیماً به عهده آن اداره خواهد بود.
در نهایت فدراسیون کوهنوردی جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را نسبت به برگزاری نشست های مشورتی با هسته های علمی/مدیریتی سازمان های متولی جهت ظرفیت سنجی علمی کوه دماوند به ویژه در جبهه جنوبی و سپس اعمال کنترل و مدیریت بنا بر قوانین و ضوابط استاندارد و همچنین عرف جامعه کوه نوردی اعلام می دارد.
کمیته حفظ محیط کوهستان فدراسیون کوه نوردی
مهرماه 97
آلبوم تصاویر
فایل های ضمیمه
مطالب مرتبط
نظرات
لطفا نظر دهید
نظر شما بعد تایید نمایش داده خواهد شد
لطفا برای نظر دادن قوانین روا رعایت کنید
مواردی که باعث عدم تایید نظر شما خواد شد
1 - تهمت ، توهین و افترا
2 - هرگونه کلامی که مصداق بی ادبی باشد
نظرات ارسال شده
نظر خود را ثبت کنید